A bright outlook for mental health patients

A woman and two men with a man in a wheelchair in front of a wall mural, pointing to a plaque
Fiona Stanley Fremantle Hospital Group Executive Director Janet Zagari, Health Minister Roger Cook, Artist Bruno Booth and Bullcreek Lions Club project chair Rasa Subramaniam at the launch of the mural
October 8, 2018

A bright, abstract mural has transformed the courtyard in Fiona Stanley Hospital’s Youth Mental Health Unit.

The mural was commissioned to create a welcoming environment for patients and their families in the outdoor space adjacent to the ward area.

It has been very generously funded by an $8000 donation from the Bullcreek Lions Club and Lions Club Foundation.

Bullcreek Lions Club project chair Rasa Subramaniam said it was all about giving back to the community.

“This is our second artwork project donation at FSH, having previously commissioned $20,000 of artwork in the paediatric emergency department, ward and neonatal unit,” Rasa said.

Fremantle artist Bruno Booth used a 1960s design series as his inspiration for the mural.

“My work pays homage to Frank Stella’s protractor series of paintings and features spheres in tones of orange and yellow,” Bruno said.

“It needed to be big, bold, happy, vibrant and something the patients could enjoy without putting themselves into it or being triggered by it.”

Bruno wants everyone who sees his work to interpret it in their own way, with the work likened to a sunset, golf balls and the horizon on a hot summer day.

“I wanted this piece to be inspiring so when they are no longer a patient they can go out and pursue big goals, Bruno said.

“I hope the patients who watched me paint the mural are inspired to go on and create their own bold statements. Not necessarily in art but in whatever they do, it is important to always be ambitious.”

FSH Nurse Director Sharon Delahunty said the mural created an inviting environment appropriate for the young patients.

“We know there is a correlation between art and improved health outcomes,” Sharon said.

“Our goal was to create a safe and therapeutic space where young people can participate in physical activity, relax, or meet family, friends and clinical staff to assist in their recovery journey.  

“The courtyard has been transformed – it is less institutional and certainly helps our patients to relax and reflect.”